Jeфременко, Волска Халіна, Самоупрваовањне со финансии

Самоупрваовањне со финансии

Jeфременко, Волска Халіна

Месца выхаду: Варшава

Дата выхаду: 2000

Рэдактар: Гроховски Мирослав

Выдавец: Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej

Памеры: 52 с.

ISBN: 83-88750-70-4

Катэгорыя: Эканоміка; Грамадзтва

Copyright © 2000 by Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej

Кнігазбор: EEDC — бібліятэка Усходнеэўрапейскага дэмакратычнага цэнтру, ul. Proletariacka 11, Białystok (папяровы асобнік)

Інвэнтарныя нумары: EEDC — [2497], [2497-2], [2497-3], [2497-4]

Сыгнатура: XVI.3.Jef; XV.3.Sam

Сегашноста на Источна и Средна Европа ни даде идеја и право да се претстави овој обработен материјал како придонес во класификацијата на мислењата и оценките за јавните финансии. Истоимениот материјал се базира на искуствата на полското самоуправување и полскиот парламентарен систем. Материјалот е наменет за советници, самоуправни службеници и за сите други, за кои самоуправувањето и средствата со кои се располага се од голема важност. Без оглед на тоа, дека ситуацијата во Украйна и во Полска принципиелно се разликува во однос на можностите на работењето на локалните власти, нивните компетенции и автономија, таквата обработка на материјалот може да е полезна за претставници на локалните власти во Украйна. Собраните искуства на Полска од минатите години можат да послужат во изнаоѓање на сопствените и оригинални решенија или грешките во процесот на нивната примена. Во презентираната јасна слика на јавните финансии во модерната демократија, скоро секогаш се користи пример на општина. Тоа произлегува од исклучителното место во локалната самоуправа. Во многу институции и устави, општината постои како единствена форма на територијално самоуправување -нарекувана по име. (Предговор)

Каталёг: EEDC

Толькі ў бібліятэцы Усходнеэўрапейскага дэмакратычнага цэнтру (папяровы асобнік)